mixtape

Lang geleden, toen wij jong waren, mp3 bestond nog niet, cd’s al wel, maar die waren toen ook al erg duur (40 gulden!), bovendien was de cd-recordable nog niet uitgevonden, of toch niet te koop in de winkel, vroeger dus, toen wisselden we cassettebandje uit. Cassettebandjes met daarop liedjes waarvan wij vonden dat ze gehoord moesten worden door de rest van de wereld. Of toch op zijn minst door onze vrienden. Of dat ene meisje.

De leukste mixtapes om te krijgen waren de bandjes met een verhaal, cassettes waarbij de samensteller uitlegde waarom het onmogelijk was een geslaagd leven te leiden zonder naar juist deze muziek te luisteren. Mixtapes hadden niet zelden titels als ‘De mooiste liedjes OOIT’, ‘Alleen maar goede muziek!!’, ‘Allerallerbeste top 15’ en ‘Voor Suzanne’ Deze titels spreken voor zich natuurlijk, maar voor de ontvanger was het toch altijd fijn als een en ander even werd toegelicht.

Cassettebandjes maken was veel werk. Eerst de selectie: welke muziek, welke volgorde, past het allemaal in twee keer vijfenveertig minuten? En dan moest het opnemen zelf nog beginnen. Tegenwoordig gaat dat anders, eenvoudiger. Met behulp van diensten als Spotify is die playlist zo gemaakt en gedeeld. En het blijft leuk om te horen waar je vrienden naar luisteren. Alleen ontbreekt nu vaak de toelichting. Waarom deze liedjes?

Hieronder een serie geannoteerde Spotify playlists. Een cloud variant op de klassieke mixtape dus, met toelichting. De links naar de playlists staan erbij, in de bijbehorende posts leggen we uit waarom u juist naar deze liedjes moet luisteren. Soms hebben de verzamelingen een thema, soms niet. De titel van de mixtapes bestaat telkens uit de eerste woorden van het eerste liedje.

We sluiten niet uit dat uw leven ook heel mooi kan zijn zonder dat u naar deze muziek luistert. Maar we beloven niets.

Sun is shining (post hier, playlist hier)
Zomermuziek! Klassieke en minder klassieke zomerhits van Madonna, Finley Quaye, The Beach Boys, The Drums, Spinvis, Girls, The Fiery Furnaces en vele anderen.

I put you up (post hier, playlist hier)
Electropop. Met onder andere Duran Duran, Gang Gang Dance, Beth Ditto, Soft Cell en Depeche Mode.

Death is just a door (post hier, playlist hier)
Liedjes met de naam van een schrijver in de titel. Met onder meer M. Ward (William Blake), Sufjan Stevens (Saul Bellow), Indigo Girls (Virginia Woolf) en Modest Mouse (Charles Bukowski).

You and I (post hier, playlist hier)
Zeventien duetten, zangeressen met zangers en andersom. Van Jeff Tweedy en Leslie Feist tot Ike en Tina Turner.

I want to stop my crying (post hier, playlist hier)
Geen thema, alleen maar mooie muziek. Onder andere The Chills, Simply Red, Talk Talk, Frank Boeijen (Frank Boeijen ja), Yo La Tengo en Spoon.

I’m doing fine in Alaska (post hier, playlist hier)
Geen thema, alleen maar mooie muziek. Van Port O’Brien tot Talking Heads.

Hand me down your love (post hier, playlist hier)
Electropop. Hot Chip, Robyn, Sébastien Tellier, Madonna, Yazoo, Gang Gang Dance en meer.

No one will answer your prayers (post hier, playlist hier)
Geen thema, gewoon mooie muziek. Met onder andere Perfume Genius, Cass McCombs, Joni Mitchell, Chris Bell, Samamidon en Sparklehorse.

Reacties zijn gesloten.